Kako (na)pisati članak – I deo

Prvo: predložio bih vam da posetite Internet adresu http://www.blog.rs/, to je mesto slobodno da svako kreira i piše svoj blog. Ovde možete videti koliko je različitih tema moguće razmatrati na blogu, kakvi su prateći sadržaji, kako se koriste linkovi, kako su poznate priče ispričane na drugi (manje ili više originalan) način, kako se privlači pažnja čitalaca…

Drugo: posetite (ako već niste) Vikipediju, posebno obratite pažnju kako je gotovo svaka rečenica povezana (linkovana) sa drugim pojmovima npr: „Pedagogija je poput drugih društvenih nauka, a možda i više od njih, prolazila kroz sve etape društvenog razvitka buržoazije.“ Ne treba preterivati, ali treba koristiti povezivanje (što će biti objašnjeno u narednom članku) sa izvorima informacija.

A sada, kliknite na meniju (prva linija, druga stavka – obavezno je da ste prijavljeni) „+ Ново – Чланак„.

U prostoru gde se nalazi kursor piše (bledim slovima) „Додај наслов…„, pa tako i učinite (Preporuka: neka naslovi budu kratki 3 – 5 reči).
Ispod niza ikonica (što će vas podsetiti na Word) nalazi se prostor za ispisivanje teksta – korišćenju ovog prostora biće posvećen poseban članak.
Ispod ovog dela je „Одломак“ – pokušajte u jednoj, maksimalno dve rečenice, da opišete o čemu se radi u vašem članku (kao podnaslov u novinskim člancima). Ako ovo polje nije vidljivo u „Подешавање екрана“ označite „Одломак“ kako bi postao vidljiv.

Desna kolona:

Сачувај нацрт“ – možete pisati svoj tekst, ali ga ne morate završiti, sačuvajte ga, pa kasnije nastavite.
Категорије“ – standardno će biti dodeljena kategorija „Прилози“, tako da ništa ne treba menjati/obeležavati.

Преглед“ – pogledajte kako vaš članak izgleda (tj. kako će izgledati po objavljivanju).
Предај на преглед“ – malo nezgrapno nakon prethodnog objašnjenja, bolje bi možda bilo „Предај на одобрење/објаву“, pošto se klikom na ovo dugme vaš članak dostavlja administratoru, kako bi on dozvolio njegovo objavljivanje. (Na ovo dugme treba kliknuti, kada ste sigurni da je članak gotov i spreman za objavljivanje.)

Ознаке чланка“  – tzv. tagovi – ključne reči, su reči koje se najčešće nalaze u vašem članku i koje opet u izvesnoj meri mogu biti informacija o tome „o čemu se radi“ tj. da li nastaviti čitanje, a koriste se i za pretraživanje.

U levoj koloni se nalazi dugme „Чланци“, gde možete dobiti spisak svih članaka, kako biste ih eventualno ispravili, nastavili pisanje (nacrt) ili započeli novi.