Kako (na)pisati članak – II deo

Kada je u pitanju pisanje teksta primetićete da su ikonice iznad „belog papira“ veoma slične (ili iste) kao u programu Word, tako da njihova upotreba ne bi trebalo da Vam je strana. Kada prislonite kursor miša pojavljuje vam se i kratko objašnjenje, što takodje olakšava upotrebu. Ako, ipak, bude bilo nedoumica, kontaktirajte administratora bloga.

Ono što je novo i na šta ću posebno obratiti pažnju je opcija za ubacivanje „sadržaja“ – slike, zvučni i video zapisi ili datoteka npr. u PDF ili ZIP formatu. Pažnju ću posvetiti i umetanju veza tzv. linkova u tekst.

Kliknite na dugme „Додај садржај“, zatim na „Одабери датотеке“ i izaberite sliku ili slike (sa vašeg računara) koje želite da dodate u vaš tekst ili ih samo „prevucite“ u otvoreni prozor. Sačekajte da se slika prebaci u bazu sajta (mesto gde se smeštaju svi sadržaji koje napišete ili „aploudujete“ – upload). Kada je ovo gotovo (trudite se da slike ne budu velike, u visokoj rezoluciji…) odaberite dugme „Уметни у чланак“ (ako želite probajte i ostala podešavanja –podebljano, iskošeno, poravnanje levo, desno…).
Kada želite da postavite link – vezu ka drugim sadržajima na istom ili drugom sajtu, koristite dugme „Уметни/уреди везу“. Prvi korak je da napišete i obeležite (selektujete) odredjenu reč i odaberete ikonicu .

Ispod selektovanog teksta („Reč“) pojaviće se prozor i tada u upišite adresu izvora (npr: http://www.uvv.rs) tako što je prepišete ili kopirate iz adresne linije vašeg Internet brauzera (browser) – Mozila Firefox, Internet Explorer…
Ako pokrenete ikonicu možete podesiti da se link „Отвори у новом језичку“ što je preporučljivo, ali ne i obavezno. Odaberite  kako biste sačuvali link. Ako imate problema obratite se administratoru bloga, ili potražite uputstva i odgovore na internetu (npr: https://www.srce.unizg.hr/files/srce/docs/edu/osnovni-tecajevi/c700_polaznik.pdf – 87 strana).