Skoči na sadržaj

Obuke u okviru projekta GIFTED

U okviru projekta Generating Inclusive and Fair Teaching in Early Development (skraćeni naziv: GIFTED), koji realizuje Udruženje vaspitača Vojvodine u svojstvu nosioca – koordinatora i partnera na projektu: Univerzitet u Mariboru, Slovenija; Kindervilla, Austrija i Klikeraj, Hrvatska u okviru poziva Erasmus+ KA2 strateška partnerstva u oblasti školskog obrazovanja i vaspitanja u ponedeljak, 19. 10. 2020. godine uspešno je realizovana onlajn obuka pod nazivom ,,Transverzalne digitalne kompetencije”.
Obuka je realizovana iz prostorija Visoke škole strukovnih studija za vaspitače ,,Mihailo Palov” u Vršcu, pomoću savremene elektronske opreme omogućene kroz slične projektne aktivnosti (videti: KEY). Uživo – putem twitch.tv portala, emitovan je program usmeren na osnaživanje transverzalnih (ličnih, interpersonalnih i organizacionih) veština. Posebna pažnja posvećena je unapređivanju transverzalnih digitalnih veština, kroz upoznavanje učesnika sa platformama, onlajn alatima i njihovom primenom u (vaspitno-obrazovnoj) praksi. Obuka je sprovodena u okviru Meet&Code inicijative, a sâm događaj organizovali su: Istraživačko-edukativni centar (IEC), Udruženje vaspitača Vojvodine, kao i Centar za celoživotno učenje Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov”, Vršac.
Obuku su pripremili i realizovali profesori Visoke škole: dr Ivana Đorđev, doc. dr Tanja Nedimović i dr Predrag Prtljaga, a prenos je uživo pratilo 120 minuta više od 100 učesnika, vaspitača i studenata – budućih vaspitača, iz više gradova. Na osnovu evaluacije obuke, izvedene odmah nakon održavanja obuka pomoću elektronskih anketa, uočeno je da je 75,7% učesnika istaklo da je na obuci saznalo dosta novih informacija, 23,3% smatra da je bilo i više (informacija) nego što su očekivali, a 68,9% izjavilo je da bi sigurno nanovo pratilo ovakve obuke. Za svakog učesnika pripremljen je i odgovarajući sertifikat.
Agenda obuke sa pregledom tema, kao i ciljevima obuke v: http://vaspitacice.rs/wp-content/uploads/2020/10/Meet-and-Code-Agenda-2020.pdf
Prezentacije sa obuke mogu se preuzeti sa sledeće adrese:  http://vaspitacice.rs/linkovi/
U prilogu se nalazi i izveštaj o stečenim kompetencijama i interesovanju vaspitača za slične obuke.